Gezondere leefstijl? Zorgverzekeraar vergoedt begeleiding

Het aannemen van een gezonde levensstijl is niet voor iedereen even gemakkelijk. Je bent gewend aan je eigen manier van leven en dan kan het lastig zijn om dit zomaar te veranderen. Gelukkig zijn er verschillende manieren die jou kunnen helpen en begeleiden om een gezondere levensstijl aan te nemen. Een aantal daarvan vergoedt je zorgverzekeraar, waardoor jij geen extra kost hebt bij het afnemen van deze begeleiding. Vanuit de basisverzekering is een vergoeding gesteld voor leefstijlinterventie, maar ook voor een bezoek aan een gewichtsconsulent (middels de aanvullende verzekering) en is er een gedeeltelijke vergoeding voor het bezoek aan een diëtist. Bij enkele verzekeraars kan er vanuit een aanvullende verzekering bovendien een vergoeding beschikbaar gesteld worden voor een preventief medisch onderzoek.

Leefstijlinterventie

Vanaf 2019 is de gecombineerde leefstijlinterventie, ook wel GLI genoemd, opgenomen in de basisverzekering. Dit biedt huisartsen de mogelijkheid om patiënten waarbij een gezondheidsrisico door overgewicht geconstateerd is door te verwijzen naar een aanbieder van GLI. Een voorbeeld van een aanbieder van GLI is een leefstijlcoach. Een leefstijlcoach kan advies en begeleiding bieden bij zaken als voeding, beweging en gedrag. Dit advies kan jou het laatste zetje in de rug geven om een gezondere levensstijl aan te nemen. Of je in aanmerking komt voor een vergoeding voor gecombineerde leefstijlinterventie is bij enkele verzekeraars onder andere afhankelijk van je BMI (Body Mass Index).

Gewichtsconsulent en diëtist

Wanneer je hulp of begeleiding nodig hebt om je voedingspatroon om te gooien, dan kun je de hulp inschakelen van een gewichtsconsulent of een diëtist. Deze professionals gaan samen met jou je persoonlijke situatie in kaart brengen. Vervolgens brengen ze jou een advies uit met een voedingspatroon dat voor jou het beste is. Daarmee weet je zeker dat je de juiste voeding krijgt voorgeschreven en dat je op de goede weg bent. “Iedere verzekerde heeft recht op 3 uur dieetadvies, zonder eigen risico en eigen bijdrage te hoeven te betalen” meldt Zorgvergelijker. Peter Verhoeven gaat hier verder op in door te stellen dat je als voorbeeld ook 6 x 30 minuten hulp kan krijgen.

Preventief medisch onderzoek

Veel mensen zonder specifieke of concrete gezondheidsklachten voeren deze test uit. Zo krijg je wat dieper inzicht in je algehele gezondheid. Dit onderzoek kan worden uitgevoerd zonder een verwijzing van de huisarts. Het doel van dit onderzoek is het vroegtijdig onderzoeken of iemand een verhoogde kans op ziektes of aandoeningen heeft die nog niet aan het licht gekomen zijn. Sommige verzekeraars stellen vanuit de aanvullende verzekering een vergoeding beschikbaar om een preventief medisch onderzoek uit te laten voeren. Je kunt dan meestal 1 keer per jaar bij een medisch specialist een onderzoek laten doen naar je gezondheid. Bekijk dus goed welke aanvullende verzekering jij hebt en controleer op je polis of op de website van je verzekeraar of er een vergoeding beschikbaar is voor een dergelijk onderzoek.