Gezonde en gevarieerde voeding

Voeding is een eerste levenbehoefte van een mens, je kunt niet zonder. Om goed voor je lichaam te zorgen is van het essentieel belang dat je genoeg voedsel en met name de juiste voeding binnen krijgt. Goed eten heb je zelf in te hand. In verschillende soorten voedsel zitten verschillende voedingsstoffen die goed zijn voor een mens. Als je goed met je gezondheid bezig bent zorg je dat je allerlei verschillende voedingsstoffen voldoende binnen krijgt op dagelijkse basis.

Gevarieerd voedingspatroon voor iedereen

Van een boterham tot een bakje kwark en van aardappelen tot vlees, elk soort voeding bevat essentiele voedingsstoffen om jouw lichaam te voorzien van de energie die het nodig heeft. Dit betekent niet dat je iedere dag dezelfde routine moet aanhouden en hetzelfde moet eten. Sterker nog, gevarieerd eten is juist erg goed voor je lichaam. Zo kun je naast goed en gezond eten ook gewoon genieten van lekker eten. De verhouding van voedingsstoffen die je nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je algemene gezondheid, je geslacht, je leeftijd en eventuele allergiën.

Schijf van vijf: gezond én lekker eten

Om ervoor te zorgen dat jij iedere dag voldoende voeding binnenkrijgt, maar ook goed let op wélke voedingsstoffen je binnenkrijgt, heeft het Voedingscentrum de Schijf van Vijf ontwikkeld. Dit is een makkelijke manier om uit vijf verschillende categoriën voedsel iedere dag de juiste ingrediënten te kiezzen. Zo kun je iedere dag heerlijk variëren tussen heerlijke producten. De vijf categoriën van de Schijf van Vijf zijn:

  • Drank
  • Groente en Fruit
  • Smeer- en bereidingsvetten
  • Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei
  • Brood, graanproducten en aardappelen

Iedereen kan dus een eigen Schijf van Vijf hebben. Het grote voordeel van dit model is dat je het helemaal kunt afstemmen op je eigen voedingspatroon. Voor ieder wat wils dus, ook als je vegetarisch bent of erg van buitenlands eten houdt. Je kunt er altijd een eigen Schijf van Vijf van maken.

Gezond eten goed voor je lichaam en gezondheid

De Schijf van Vijf is opgebouwd na wetenschappelijk onderzoek. Zo is gebleken dat een mix van deze vijf schijven erg goed zijn voor je lichaam. Bovendien verklein je daarmee de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Er zijn een aantal voedingsstoffen die erg belangrijk voor je zijn, en die zul je met de schijf van vijf binnenkrijgen. Het gaat hier om mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Door genoeg van deze voedingsstoffen binnen te krijgen en niet te vaak af te wijken van producten uit de Schijf van Vijf, dan blijf je makkelijker op gewicht en heb je de grootste kans op een langdurige goede gezondheid. Ook niet ontbelangrijk is het feit dat producten uit de Schijf van Vijf vaak milieuvriendelijker zijn om te consumeren dan andere producten en voedingswaren.