Zijn oordoppen op maat echt altijd de beste keuze?

geluid oordoppen

Zijn oordoppen op maat echt altijd de beste keuze?

Binnen verschillende sectoren is het een absolute must om gebruik te maken van gehoorbescherming. Op het moment dat dit eveneens geldt voor de sector waarin jij actief bent is het vanzelfsprekend dat je op zoek zal willen gaan naar de meest geschikte gehoorbescherming. Dat lijkt een eenvoudige opdracht te zijn, maar in de praktijk wil dit nog wel eens behoorlijk tegenvallen. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat er door de jaren heen nogal wat verschillende soorten gehoorbescherming op de markt zijn verschenen. Veel mensen geven op dit vlak uiteindelijk de voorkeur aan oordoppen op maat, maar zijn deze wel altijd de beste keuze? Wij zochten het voor je uit en hebben onze bevindingen op deze pagina alvast even voor jou op een rijtje gezet.

Otoplastieken of oordoppen op maat

In de praktijk wordt er naar oordoppen op maat vaak verwezen als zijnde zogenaamde otoplastieken. Het betreft hier op maat gemaakte oordoppen waarbij de bescherming kan oplopen tot zomaar even 30 dB(A). Van otoplastieken is bekend dat ze bijzonder prettig zijn om te dragen. Dit zorgt ervoor dat ze voor heel wat uiteenlopende situaties geschikt zijn. Daarnaast is het ook nog eens zo dat oordoppen op maat voorzien kunnen worden van een bepaalde filter. Hier wordt bij het aanschaffen van gehoorbescherming nog steeds veel te weinig aandacht aan geschonken. Nochtans is het belangrijk dat gehoorbescherming kan worden voorzien van een bepaalde filter. Alleen op deze manier blijft het namelijk niet alleen mogelijk om met elkaar te communiceren op de werkvloer, daarnaast blijven ook veiligheidssignalen of bijvoorbeeld een alarm duidelijk hoorbaar. Dat is bij andere vormen van gehoorbescherming vaak niet het geval. Dit uiteraard met alle risico’s van dien.

Waarom kiezen voor oordoppen op maat?

Er zijn verschillende belangrijke redenen aan te halen waarom zoveel mensen er tegenwoordig eigenlijk haast blind voor kiezen om gebruik te maken van oordoppen op maat. Dit heeft in het bijzonder te maken met de volgende voordelen die er aan verbonden zijn:

  1. Oordoppen op maat slagen er in om de ooropening volledig af te sluiten;
  2. Het lekken van geluid kan door de perfecte pasvorm tegen worden gegaan;
  3. Maatwerk oordoppen kunnen moeiteloos voorzien worden van een bepaalde filter;
  4. Oordoppen op maat zitten comfortabel waardoor je er geen hinder van zal ondervinden;

Ben jij dus met andere woorden op zoek naar gehoorbescherming welke je gehoor zonder twijfel weet te voorzien van de best mogelijke bescherming? In dat geval is kiezen voor oordoppen op maat in de praktijk altijd zonder meer de beste keuze!

Met welk nadeel dien je rekening te houden?

Bovenstaande gezegd zijnde is het wel zo dat er niet alleen maar voordelen zijn verbonden aan het gebruik van oordoppen op maat. Dit mag dan wel zo lijken, in de praktijk is er wel degelijk sprake van één belangrijk nadeel. In vergelijking met standaard gehoorbescherming is het namelijk zo dat oordoppen op maat een behoorlijk stuk duurder zijn. Voor mensen of bedrijven waarvoor het belangrijk is dat de kosten van de gehoorbescherming zoveel mogelijk kan worden gedrukt zijn oordoppen op maat dus wellicht niet meteen de beste keuze. Hou er bovendien ook rekening mee dat maatwerk oordoppen niet onderling uitgewisseld kunnen worden. Dit uiteraard omdat ze volledig zijn gemaakt op maat van een bepaalde ooropening.

Audinc maakt oordoppen die helemaal op jouw situatie aansluiten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *